Sunday, January 27, 2019

YOUTUBE

 YOUTUBE   

                                                        STA JE YOUTUBE


YouTube je popularna mrežna usluga za razmenu videozapisa na kojoj korisnici mogu postavljati,i ocenjivati videozapise. Za postavljanje sadržaja potrebna je registracija, dok za pregledavanje nije,osim sadržaja koji nije primeren za osobe mlađe od 18 godina. Prema pravilima korištenja, korisnici mogu postavljati sopstveni originalnI url i url za koje imaju dozvolu od vlasnika autorskih prava a zabranjeno je postavljanje neprimernog sadržaja, nasilja, sadržaja koji podržava krivična dela i zlonamerni sadržaj. 

                                                      NASTANAK YOUTUBE-A



Osnivači YouTubea su Chad Hurley, Steve Chen i Jawed Karim, bivši zaposlenici kompanija PayPal. Domena „YouTube.com“ aktivirana je 14.februara 2005. godine, a u narednih meseci stranica je razvijana. U maju 2005. godine stranica je ponudjena  javnosti,a šest meseci kasnije zvanično je poceo da radi. YouTube je pokrenut privatnim sredstvima, a investitorska kompanije Sequoia Capital u novembru 2005. uložila je 3,5 miliona a u aprilu 2006. godine još 8 miliona dolara. 9. oktobra 2006. godine objavljeno je da će kompanija preuzeti Google za 1,65 milijardi dolara u akcijama. Ugovor je zaključen 13. novembra, a u njemu stoji da YouTube zadržava svojih 67 zaposlenika te da nastavlja raditi nezavisno od Googlea.Prvi je video na YouTube postavio korisnik jawed (pravim imenom Jawed Karim, jedan od osnivača web-stranice) pod nazivom "Me at the zoo". Video je postavljen 23.april 2005. godine te trenutno ima više od 55 miliona prikaza.

                                                                LOGO

Logo Youtuba je prolzio kroz razne faze ali evo dve,početne i sadašnje.

-prvi logo


-sadašnji logo

                                                                    KORISTI I MANE


-KORISTI

  • Ljudi lako mogu saznati za vas i možete postati slavni
  • Možete zaradjivati
  • Sniimanje vam može biti hobi
  • Takodje na YouTubu se objavljuju i pesme pevača tako da može služiti i kao posao ali za pevače
  • YouTube moze pomoci i slušaocima a ne samo ljudima koji prave videe i pesme,mi(slušaoci) možemo uz pomoć YouTuba  gledati videe i slušati muziku

-MANE

  • Zloupotreba 
  • Hejt komentari,koji mogu povrediti neku osobu
  • Drame i svadje izmedju YouTube-ra
  • Hakovanje profila
                                                                                                                             -Nadja Bošković




No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.