Sunday, January 27, 2019

NOVAK ĐOKOVIĆ

NOVAK ĐOKOVIĆ


SVE O NJEMU


Rođenje:22.5.1987.(31 god)
Visina:1,88m
Osvojeni turniri:69
Izgubljena finala:31
Država:Srbija
Nadimak:Nole,Đoker
Stil igre:Desnom rukom,voručni bekhend
Trener:Marian Vajda
Najbolji plasman:Br 1.(4.jul 2011.)
Trenutno je najbolji teniser sveta!


KAO JUNIOR


Đoković je u 2001. bio trostruki prvak Evrope u singlu, dublu i ekipno. Naredne sezone je postao najbolji u Evropi u konkurenciji igrača do 16 godina. Nakon pet odigranih ITF turnira, Đoković se nalazio na 40. mestu najboljih juniora sveta. Kao junior je imao odnos 35 pobeda i 11 poraza u singlu, odnosno 20 pobeda i 5 poraza u dublu.


NOVAKOV PRIVATNI ŽIVOT


Novak Đoković je rođen 22.maja 1987. godine u Beogradu, kao najstariji sin oca Srđana i majke Dijane. Majka mu potječe iz partizanske porodice Zdenka i Elizabete Žagar. Nakon Drugog svetskog rata Žagari su se preselili iz Vinkovaca u Beograd kao vojna lica Jugoslovenske narodne armije(JNA). Novak ima dva mlađa brata, Marka (rođen 1991) i Đorđa (rođen 1995). Prvi put je uzeo reket u ruke u teniskom kampu na Kopaoniku, kada je imao četiri godine. Sa dvanaest godina počeo je da pohađa tenis na minhenskoj akademiji Nikole Pilića.Trenutno živi u Monte Karlu, u Monaku, a trenira ga bivši slovački teniser Marijan Vajda. Od decembra 2013. njegov trener je Nemac Boris Berker, a Vajda je takođe ostao i pratiće ga na nekoliko turnira godišnje. Novak Đoković govori srpski, engleski,nemački, italijanski,francuski i kineski jezik. U braku je sa Jelenom Ristić od 10. jula 2014. godine i imaju sina Stefana. 2. septembra 2017. dobili su kćerku Taru.


KSENIJA PEROVIĆ

INSTAGRAM

INSTAGRAM




Instagram je unazad nekoliko godina izrastao u jednu od najvećih društvenih mreža. Posebnost Instagrama je što se sadržaj fokusira isključivo na fotografije kao medij putem kojeg trebate izraziti svoje osjećaje. Radi se zapravo o mobilnoj aplikaciji koja vam omogućava stvaranje i uređivanje fotografija, a nakon toga i deljenje fotografija s vašim pratiocima. Ako pogledamo malo u prošlost, Instagram je doživio velike promene i zahvaljujući tome i dalje raste.Tvorci Instagrama su Kevin Systrom i Mike Krieger. Oni su početkom 2010. godine radili na projektu koji je inicijalno bio nazvan Burbn, ali su zapazili kako bi taj svoj projekt mogli prilagoditi na način da ključni medij komunikacije bude fotografija. Nakon pomno razrađenih koraka, nastao je Instagram, koji stoji iza izraza ‘instant camera’ i ‘telegram’.

                                  FUNKCIJE INSTAGRAMA



Instagram je u osnovnim funkcionalnostima dosta sličan ostalim društvenim mrežama, ali zbog svoje uske povezanosti s fotografijama ima neke svoje specifičnosti. Ono što je izmenjeno ne tako davno je mogućnost stvaranja više profila na istom uređaju. Možda zvuči pomalo otrcano, ali Instagram je pre imao restrikciju kojom je branio otvaranje više profila na istom uređaju. To je značilo da niste mogli kreirati novi profil na uređaju na kojem ste već prethodno napravili jedan profil. Vrlo verovatno je takva restrikcija bila prisutna kako bi se smanjio broj spam računa jer je na ovaj način to bilo dosta teško za izvesti. Ipak, sada je stvar bitno drugačija, a nastojanja su da Instagram omogući da korisnici mogu biti prisutni s više profila istovremeno na jednom uređaju. Takvu mogućnost imaju Twitter i Messanger, a ne vidimo razlog zašto je ne bi imao i Instagram.Na profilu se mogu objaviti slike i videi.Dobro je to što se može postaviti i story odnosno neka slika ili video koji ce biti na profilu samo 24h.Ako sliku koju postavite u međuvremenu pomislite da više ne želite da bude na profilu možete je izbrisati.



                     INSTAGRAM IZ MOJE PERSPEKTIVE



Instagram je po meni odlično mesto za obljavljivanje slika i videa.To je mesto na kome možete objaviti vaše mišljenje o tuđoj slici ili videu.Preko  Instagrama možemo i da se dopisujemo.Volim da saznajem razne zanimljivosti i da naučim nešto novo.Imaju recepti za kolače i torte,uradi sam trikovi,saveti kako se treba ponašati,duhoviti videi i razne zanimljivosti.


KSENIJA PEROVIĆ

YOUTUBE

 YOUTUBE   

                                                        STA JE YOUTUBE


YouTube je popularna mrežna usluga za razmenu videozapisa na kojoj korisnici mogu postavljati,i ocenjivati videozapise. Za postavljanje sadržaja potrebna je registracija, dok za pregledavanje nije,osim sadržaja koji nije primeren za osobe mlađe od 18 godina. Prema pravilima korištenja, korisnici mogu postavljati sopstveni originalnI url i url za koje imaju dozvolu od vlasnika autorskih prava a zabranjeno je postavljanje neprimernog sadržaja, nasilja, sadržaja koji podržava krivična dela i zlonamerni sadržaj. 

                                                      NASTANAK YOUTUBE-A



Osnivači YouTubea su Chad Hurley, Steve Chen i Jawed Karim, bivši zaposlenici kompanija PayPal. Domena „YouTube.com“ aktivirana je 14.februara 2005. godine, a u narednih meseci stranica je razvijana. U maju 2005. godine stranica je ponudjena  javnosti,a šest meseci kasnije zvanično je poceo da radi. YouTube je pokrenut privatnim sredstvima, a investitorska kompanije Sequoia Capital u novembru 2005. uložila je 3,5 miliona a u aprilu 2006. godine još 8 miliona dolara. 9. oktobra 2006. godine objavljeno je da će kompanija preuzeti Google za 1,65 milijardi dolara u akcijama. Ugovor je zaključen 13. novembra, a u njemu stoji da YouTube zadržava svojih 67 zaposlenika te da nastavlja raditi nezavisno od Googlea.Prvi je video na YouTube postavio korisnik jawed (pravim imenom Jawed Karim, jedan od osnivača web-stranice) pod nazivom "Me at the zoo". Video je postavljen 23.april 2005. godine te trenutno ima više od 55 miliona prikaza.

                                                                LOGO

Logo Youtuba je prolzio kroz razne faze ali evo dve,početne i sadašnje.

-prvi logo


-sadašnji logo

                                                                    KORISTI I MANE


-KORISTI

  • Ljudi lako mogu saznati za vas i možete postati slavni
  • Možete zaradjivati
  • Sniimanje vam može biti hobi
  • Takodje na YouTubu se objavljuju i pesme pevača tako da može služiti i kao posao ali za pevače
  • YouTube moze pomoci i slušaocima a ne samo ljudima koji prave videe i pesme,mi(slušaoci) možemo uz pomoć YouTuba  gledati videe i slušati muziku

-MANE

  • Zloupotreba 
  • Hejt komentari,koji mogu povrediti neku osobu
  • Drame i svadje izmedju YouTube-ra
  • Hakovanje profila
                                                                                                                             -Nadja Bošković




MAJA BEROVIĆ

MAJA BEROVIĆ

O NJOJ


  • Ime-Maja Berović, poznata kao Maya
  • Čime se bavi-ona je pop-folk pevačica
  • Odakle je-iz Bosne i Hercegovine
  • Kada je rodjena-8. jula 1987. godine(31 godina) 
  • Visina-1m i 66cm
  • Gde je rodjena-Malešićima naselju u opštini Ilijaš kod Sarajeva
  • Najpopularnija pesma joj je „Broj“ koja ima čak 53 miliona prikaza


KARIJERA

  • 2007. godine je snimila prvi album „Život uživo“ koji je izdala Grand produkcija. Na njemu se posebno izdvojila numera „Džin i limunada“. 
  • 2008. godine je objavila CD pod nazivom „Crno zlato“ za IN Music s.r.o. Pesme su naišle na dobar prijem kod publike, a osim naslovne, hitovi su postale: „Sedativ“ i „Uspomene“. 
  • 2009. godine je izbacila singl „Koliko te ludo volim ja“ nakon čega je napravila dužu pauzu tokom koje je nastupala u klubovima. 
  • 2011. godine je u saradnji sa BN Music-om završila album „Maya 2011“. Najpopularnije pesme na njemu su: „Djevojačko prezima“ i „Ženski mangup“. 
  • 2012. godine je City records objavio Majin četvrti CD pod nazivom „Djevojka sa juga“. Sarađivala je sa Damirom Handanovićem, Draganom Brajovićem, Dejanom Abadićem, itd. Osim naslovne numere, pažnju publike su privukle: „Mama, mama“, „Vjeruj ženi koja pije“, „Jedan pravi“ i „Leti ptico slobodno“.
  • 2014. godine je u izdanju iste diskografske kuće izašao album „Opasne vode“. Pesmu „Alkohol“, koju je radila Marina Tucaković, je promovisala na prvom Pinkovom festivalu.
  •  2016. godine je snimila spotove za tri nova singla: „Pauza“, „To me radi“ i „Izvini tata“. 
  • 2017. godine snimila je album Viktorijina Tajna, sa pesmama: Balmain (sa Džala Bratom i Buba Korelijem), Ledena kraljica, Ruski rulet, Proleće, Broj, Nisam normalna, Harem, Mala lomi (sa Džala Bratom i Buba Korelijem) i To me radi (sa Džala Bratom i Buba Korelijem). Iste godine izdala je spot i singl za pesmu „Legalna“.
  • 2018. je izdala album 7, sa numerama: Sama, Načisto, Zora, Ljubomora, Sahara, Pravo Vreme, Dilajla, Neka Stvar i V.I.P.
  • 2019. godine idalje nije izbacila nista ali mozemo očekivati puno dobrih pesama i ujedno odličan album.

PRIVATAN ŽIVOT

Maya je izjavila da se zaljubila u svog supruga Alena Dragosava kada je imala 17 godina.On je dolazio na njene nastupe,a pošto je bila maloletna čekali su da napuni 18 godina da počnu da žive zajedno.Finansiski i moralno joj je pomogao da snimi svoj prvi album.Pevačica se 2009. godine preselila u Grčku kod Alena.U avgustu 2016. godine su se crkveno venčali u pravoslavnoj crkvi na ostrvu Rodos u Grčkoj,a svadbi su prisustvovali samo najbliži prijatelji i rodbina.Vencanicu je kreirao Marko Mitanovski.Pevačica otvoreno priča o plastičnim operacijama.Korigovala je nos i usne što joj je značajno podiglo samopouzdanje.Dobar izgled zahvaljuje vrednom treningu u teretani,često odradi trening i posle nastupa.Poseduje vlastitu teretanu.

-Nadja Bošković

MOJ PAS-ĐINA

↝ĐINA↜



Đina je moj pas.Njena rasa je patuljasti šnaucer.Rođena je 30.6.2016.godine.Sve je počelo u septembru 2016 godine kada je imala samo 3 meseca.Moji roditelji su je doveli potajno tako da mi ne znamo nista o tome.Jako smo se obradovale ali ona je bila jako uplašena.Sada obožava druženje sa nama.Kako je odrastala tako je postajala sve više vaspitanija i dobra.Najvise od svega voli druženje sa ostalim kucama iz parka,bacanje stapa i loptice,jelo i na kraju spavanje.Voli skakanje po snegu i obicno napravim grudvu i bacim joj u dubok sneg pa ona krena da roni i trazi grudvu.Jako je mala i slatka pogotovo kada trči i skakuće po snegu.




Ne voli da ide kod frizera a pogotovo kod veterinara.Imala je bolest od ujeda krpelja.Isla je stalno na inekcije.Stalno je povraćala.Nije smela da jede niti da pije velike količine vode.Bila je na ivici života i smrti.Ali zato,ona se borila.Kad god bi pomislila o njoj bila bi jako tuzna.Bila je jako iscrpljena od svih inekcija i infuzija.Stalno je spavala i punila tako energiju.Zadnjih par dana  zanimalo me je sta sve moraju da upotrebe radi izlečenja.Odlučila sam da krenem sa mamom.Tog istog dana rekli su da je bolje i da će još samo par puta trebati da dođe.Jako sam bila srećna.Ona je uspela da pređe još par prepreka i dođe do izlečenja.


Đinine osobine





  • poslušna, prati komande
  • halapljiva, voli da jede
  • umiljata, voli da se mazi
  • uspavana lepotica, stalno spava
  • plašljiva


Po meni ona je jako dobar i poslusan pas,jako je volim i obozavam je ovakvu kakva je!




KSENIJA PEROVIĆ



Beti, moja mačka

                                          OSNOVNE INFORMACIJE:

-rodjena: 10.4.2018.
-ime: Beti
-rasa: mešanac
-koliko je stara: 9 i po meseci
-dan kada smo je pronašli: 9.7.2018

   PRIČA KAKO SAM JE DOBILA

Moj brat i ja smo bili u Loznici, kod babe i dede u toku leta. Mama i tata su dolazili vikendom da nas obiđu, a radnim danima su bili u Beogradu. Tog ponedeljka, 9. jula moji roditelji su imali goste. Kada su oni rešili da krenu svojoj kući moji roditelji su pošli da ih isprate. Kada su izašli u hodnik, pored stepenica ugledali su malo mače. Ono je odmah uslo u naš stan. Mama je nahranila mače, ono se mazilo i bilo potpuno čisto i izgledalo je kao da je već imalo vlasnika. Pošto je mojoj mami bilo žao da je vrati napolje, zamolila mog tatu da ostane 2-3 dana u stanu. Mama je napravila oglas da smo pronašli mače i zalepila ga je na oglasnu tablu naše zgrade. Stajalo je tamo nekoliko dana i niko se nije javljao. Došla je napokon subota tada su mama i tata došli u Loznicu. Ja sam morala sledeći dan da krenem sa njima u Beograd jer sam išla na pripreme za državno prvenstvo iz plivanja, a moj brat bi ostao u Loznici do avgusta. Mama mi je u tajnosti saopštila za to slatko iznenadjenje,da imamo macu. Ja sam jedva čekala da je vidim. Kada sam ušla u stan odmah sam se rastopila, uzela sam mačku u ruke i ona je počela da se mazi i da prede. Igrala sam se sa njom po celi dan i nikada mi ne bi dosadilo. Tu malu tajnu smo od mog brata krili malo više od mesec dana, dok on nije došao u Beograd. On je imao istu reakciju kao i ja i nije mogao da poveruje da imamo konačno kućnog ljubimca- našu Beti!

                                      NJENA POVREDA

Jednog lepog letnjeg, sunčanog dana, dogovirila sam se sa drugaricama da idemo u akva-park. Bilo je oko 9 sati ujutru, moja mama je tada prostirala veš na terasi, a Beti je obožavala da ide na terasu ali bi smo joj često branili jer bi mogla da se provuče kroz šipke i padne. Mama kada je zavrsila sa prostiranjem veša zatvorila je terasu. Medjutim, u sobi od mog brata ima prozor koji je povezan sa terasom i on je tada bio otvoren. Beti je znala da i taj prozor vodi do terase pa je i kroz njega izašla. Moja mama je za to vreme bila u dnevnoj sobi peglajuci veš. Odjednom samo je čula jedan jako nepoznat zvuk. Kao kada nesto klizi po krovu od terase ispod. Mojoj mami je tada hiljadu misli proletelo u glavi odmah je istrčala na terasu i viknula je ,,Ema, Beti je pala sa terase!" Ja sam odmah počela da paničim i da plačem, moja mama je za to vreme sišla da vidi šta je sa mačkom i da je odmah odvedemo kod veterinara. Ja sam bila previše uznemirena. Mama je ušla u stan sa mačetom u rukama kojoj je cela noga bila krvava. Beti je od bola mjaukala i mami su ruke bile krvave. Odmah smo seli u auto i otišli smo kod veterinara. Ja sam u kolima plakala,
nisam mogla da stanem... Pad sa 4. sprata nije bas mala visina jos pritom dočekujući se na beton... Veterinari su beti davali silne injekcije i tek u 3 sata je trebala da ide na snimanje. Bližilo se vreme kada sam morala da se nadjem sa drugaricama ja nisam mogla da prestanem da razmišljam o Beti. U akva-parku pokušala sam da što manje razmišljam o tome i da se opustim i da se družim sa drugaricama, mada to uopšte nije bilo lako...Bilo je oko 4 sata. Pozvala sam mamu da vidim kakvi su bili rezultati. Ona mi je uz osmeh javila da nije pukao nijedan organ već karlična kost i noga. Ja sam bila presrećna jer sam znala da će se maca oporaviti zapar nedelja. Posle nekoliko nedelja Beti je počela da hoda, ali je šepala. Vremenom njeno hodanje se usavršilo i ponovo je bila ona stara Beti koja je neprestano trčala, jurila za svim i svačim, a pogotovo je jurila izgužvane papiriće. Sada je super i nema nikakvih problema sa nogom.

Popović Emilija










TELEFON

TELEFON


STA JE TELEFON


  • Telefon (iz grčkog: tele što znači "udaljen" i "fon" što znači zvuk) je uređaj za komunikaciju na daljinu, koji se koristi tako što prima i prenosi yvuk (uglavnom ljudski glas) sa jednog mjesta na drugo i obratno. Većina telefona radi tako što prenosi električni signal preko složenog sistema telefonskih mreža koji dozvoljava komunikaciju skoro bilo kojeg korisnika telefona sa skoro bilo kojim drugim.U najosnovnijem obliku telefona, zvuk se pretvara u električne oscilacije putem mikrofona spojenog u strujni krug. Ove oscilacije se prenose električnim provodnikom do slušalice, koja električne oscilacije pretvara opet u zvuk.



Delovi telefona su :

  • MTK ( Mikrotelefonska kombinacija ) to jest slušalica,
  • Tastatura ili brojčanik, zavisno od modela mada danas se sve više koriste telefoni sa tastaturom i drugi delovi

UVOD

Postoje tri osnovna načina kojim se neki korisnik telefona povezuje na telefonsku mrežu: tradicionalni (fiksni telefon), koji je povezan kablovima sa jednom određenom fizičkom lokacijom; bežični i radio telefoni, koji koriste ili analogne ili digitalne signale; satelitski telefoni, koji koriste telekomunikacione satelite; i VoIP veze (iz engleskog Voice over IP što znači Glas preko Internet protokola) koje se koriste Internet vezom. Između krajnjih korisnika, povezivanje se može vršiti preko optičkog vlakna, mikro-talasa, satelitske veze ili kombinacijom ovih. Doskora, kad bi se reklo telefon, uglavnom bi se mislilo na fiksni telefon. Bežični i mobilni telefoni su sada ustaljeni širom svijeta, pri čemu se od mobilnih telefona čak očekuje da će na kraju potpuno zamijeniti "tradicionalne", fiksne telefone. Za razliku od mobilnih telefona, bežični se uglavnom smatraju "fiksnim" telefonima, jer imaju domet uglavnom od nekoliko metara ili nekoliko desetina metara i uglavnom se povezuju na baznu stanicu koja je potom povezana kablovima na fiksnu telefoniju.

Istorija

Ostaje nerazjašnjeno ko je izumio prvi telefon, pošto su Antonio Meuči, Johan Filip Rajs, Aleksandar Bel i ostali - svi kandidati za ovu titulu. Važno je zapamtiti da ne postoji nešto poput "jedinstvenog izumitelja telefona". Stanje telefonije kakvo imamo danas je rezultat rada mnogih ruku, od kojih je svaka pomoć bila veoma vrijedna.

-Jelena Vučetić

KUĆNI LJUBIMCI

KUĆNI LJUBIMCI

Kućni ljubimac je životinja koja živi sa čovekom, u kući/stanu ili dvorištu, za razliku od slobodnih životinja, životinja u laboratorijama, životinja u službi policije ili nekog drugog posla. Najpopularniji ljubimci su poznati po svojim odanim ili razigranim karakteristikama i atraktivnom izgledu. Kućni ljubimci generalno pružaju svojim vlasnicima nezanemarljive zdravstvene beneficije pokazalo se da posedovanje ljubimaca pomaže otklanjanju stresa za one koji vole životinje. Danas postoji medicinski dokazana klasa „terapijskih“ životinja, a u nju spada većina pasa, koja može da pomogne ograničenim ili bespomoćnim ljudima. Šetnja psa predstavlja vežbu i za vlasnika i za psa, a obezbeđuje i svež vazduh i socijalne interakcije.
Postoje zdravstveni problemi vezani za ljubimce, npr. astmu i alergije mogu uzrokovati krzno ili perje ljubimaca, ali i neke prednosti. Naime, u jednom su istraživanju uključena 53 vlasnika kućnih ljubimaca i 39 ljudi bez ljubimaca. Osobe su doživjele srčani udar, i gotovo svi vlasnici kućnih ljubimaca (50) 1 godinu nakon srčanog udara bili su živi, a samo je 17 ljudi bez kućnih ljubimaca živjelo 1 godinu nakon njega.

PAS


Pas (lat. Canis lupus familiaris) je pripitomljeni sisar iz porodice Canidae. Arheološki nalazi dokazuju da pas najmanje 9000 godina živi uz čoveka, iako postoje indicije da se taj period produži na čitavih 14.000 godina. Fosilni ostaci pokazuju da su preci modernog psa živeli uz čoveka još pre 10.000 godina.
Danas postoji oko 40 miliona pasa i oko 800 rasa (što je više nego bilo koja druga vrsta životinje) najrazličitijih dimenzija, fizionomije i temperamenta, i koje predstavljaju najrazličitije verijetete boje i vrste dlake. Pas je usko povezan sa čovekom, kome služi kao kućni ljubimac, kao čuvar, vodič, ovčar i dr. Pas je jedna od najrasprostranjenijih životinja na svetu čiju popularnost nadmašuje jedino mačka.
Pas je podvrsta sivog vuka, za koga se veruje da je direktni predak psa. Najnovija istraživanja potvrđuju da je pas bio po prvi put pripitomljen na istoku Azije, najverovatnije u Kini. Takođe, nije sigurno da svi domaći psi potiču od iste grupe ili se proces domestikacije ponovio više puta na više mesta.

MAČKA


Маčka
Cat03.jpg
Kraljevstvo:životinje(Animalia)
Odjeljak:chordata
Razred:mammalia
Red:carnivora
Porodica:felidae
Rod:felis
Vrsta:F. s. catus
OSTALE VRSTE
Felis silvestris catus
Domaća mačka (Felis silvestris forma catus), kućna mačka ili najčešće mačka je mali mesožder iz porodice mačaka. Prema istraživanju u Oxfordu, domaća mačka kao kućni ljubimac prvobitno potječe od vrste nalik libijkom šumskoj mački, rijetkoj vrsti mačke, a spada u prvu pripitomljenu životinju te je puno je starija od psa, jer uz ljude živi najmanje 9 milijuna godina. Starije činjenice govore da je domaća mačka potekla od afričke divlje mačke. Mačka spada među omiljenim kućnim ljubimcima. Danas, široko rasprostranjena imena za mačku nastala su od vulgarne latinske riječi cattus. 69 milijuna mačaka živi u američkim domovima  gdje su vrlo popularne, dok u cijelom svijetu živi preko 600 milijuna mačaka.[
Postoji veliki broj raznih varijanti i formi domaćih mačaka, rasnih i običnih, ali postoje i bezrepe ili bezdlake mačke, zbog mutacije. Naziv domaća mačka koristi se za sve mačke koje manje-više "dobrovoljno" žive u direktnom kontaktu s ljudima i smatra se, da su se svojevoljno pripitomile jer su u blizini ljudskih nastambi lako dolazile do plijena (kao što miševi). Razlikuju se od divljih mačaka i velikih mačaka. One su vješti grabljivci i veoma su inteligentne životinje. Neke od njih se mogu naučiti (katkad mogu naučiti i same) pokretati jednostavnije mehanizme, poput kvake na vratima ili ručice na vodokotliću. Mačke komuniciraju glasom (mjaukanjem), predenjem, frktanjem, režanjem i škljocanjem, kao i govorom tijela. Mačke koje žive u grupama koriste kombinaciju glasova i govora tijela za međusobno sporazumijevanje.






-Jelena Vučetić

ODBOJKA

ODBOJKA




  • Odbojka je vrsta timskog i olimpijskog sporta gde se lopta udara rukom preko mreže na protivničku stranu. Tim čine šest igrača gde svako ima svoju funkciju. Tim se sastoji od tehničara, korektora, dva primača, srednjeg blokera i libera. Tehničar je mozak ekipe i on uvek stoji u blizini mreže. Blokeri takođe stoje kod mreže i njihova uloga je da blokiraju protivnički smeč. Korektor smečuje, a primači i libero primaju servis. Moderna odbojka se igra na tri dobijena seta, do 25 poena. Kada i jedna i druga ekipa imaju po dva dobijena seta, igra se peti set, tzv. TAJ-BREJK do 15 poena. U timu je 12 igrača, ali je samo 6 na terenu. Ostali su na klupi, oni su zamene. Libero nikada ne servira.

Pravila

VolleyballCourt.png
Odbojka je sport koji obiluje brzinom i svestranim pokretima tela pa se od igrača očekuju brze reakcije, sabranost i trenutna snalažljivost. Glavna obeležja današnjih nacionalnih selekcija su snaga i visina, ali i sposobnost ekipe i trenera da razvije nove taktike i strategije igre je ono što donosi uspeh na utakmicama.

Pravila bodovanja

Godine 2000. donesena su nova pravila bodovanja u odbojci. Prema novim pravilima poeni se osvajaju posle svake završene akcije, bez obzira na to koja ekipa je servirala. Prema nekadašnjim pravilima, samo ona ekipa koja je servirala je mogla osvojiti poen.
Utakmice se igraju na tri dobijena seta od po 25 poena, a najviše se može odigrati pet setova. Za razliku od prva četiri seta, peti (koji se još zove i taj-brejk) se igra do 15 poena. U slučaju izjednačenog rezultata krajem seta, pobedniku su potrebna dva poena razlike da bi završio set u svoju korist.

Libero

Nakon Olimpijskih igara u Atlanti 1996. FIVB je za predstojeće Olimpijske igre u Sidneju 2000. godine uveo novog specijalnog igrača: libera. Libera je lako prepoznati na terenu jer nosi različitu boju dresa od svojih saigrača i uvek se nalazi u zadnjem delu terena gde može zameniti bilo kog igrača. Libero ne sme servirati, smečovati niti se rotirati sa igračima na prvoj liniji terena, ali igra vrlo važnu ulogu u prijemu protivničkog servisa i odbrani polja. Libero je uveden da bi uz pomoć bolje odbrane polja poeni duže trajali i da bi se dala prilika i nižim igračima koji u današnje vreme nemaju velike šanse uspeti kao napadači ili kao igrači prve linije.

Pravilo rotacije

Tokom igre svih šest igrača se u polju rotiraju u smeru kazaljke na satu, nakon osvojenog servisa. To je glavni ključ dvoranske odbojke - ne može se sve vreme igrati s najboljim napadačima na mreži ili najboljim obrambenim igračima u pozadini. Pre servisa igrači moraju biti na mestima koje im redom pripada, a nakon servisa mogu zameniti mesta, ali igrači iz odbrane ne smeju menjati igrače na mreži. Oni takođe smeju učestvovati u napadu, ali mogu smečirati samo iza napadačke linije (linije tri metra). Pravilo rotiranja objašnjava zašto tehničar ponekad izgleda kao da se „skriva“ iza igrača. Pre servisa, kao i ostali, i on mora biti na svom mestu, a nakon servisa može trčati na mrežu kako bi organizovao napad. Ako dotrči na mrežu pre nego što je protivnik odservisirao, poen se daje protivniku.

Lopta

Nakon testiranja mnogih boja za odbojkašku loptu FIVB je na Svetskom prenstvu u Japanu 1998. godine predstavila loptu sa žutim i plavim linijama. Njome je zamenjena tradicionalna bela lopta.
-Jelena Vučetić

RECEPT ZA GALETE

RECEPT ZA GALETE 


SASTOJCI:


  1. 4 veća jaja
  2. 300 ml ulja
  3. 300 g šećera
  4. korica od jednog većeg limuna
  5. 250 ml mleka
  6. 600 g brašna
  7. jedan prasak za pecivo

PRIPREMA:


1. KORAK

Izmešati jaja i šećer mikserom pa lagano dodavati ostale sastojke za galete,pa sve sjediniti.

2.KORAK

Kada se kalup dovoljno zagreje za galete,lagano ga nauljiti,a potom vaditi kašikom smesu za galete i stavljati na sredinu zagrejanog kalupa (2-3 kasike smese),pa zatvoriti kalup i peći dok se ne upali zeleno svetlo,a ugasi crveno ili dok ne porumeni.

3.KORAK

Na nekim aparatima za galete obaveštava lampa kada svetli crveno tada galete se trebaju još peći,a kada se izgasi crvena lampa  i upali se zelena,tada su galete gotove i odmah se vade iz kalupa.


-Jelena Vučetić

HARDWARE I SOFTWARE

 HARDWARE



Hardver ili računarski HARDVER (engl. hardware; computer hardware) je fizički, opipljivi deo računara. Hardver se mnogo ređe menja nego softver. Zbog toga su i takvi nazivi jer na englenskom soft znači meko, dok hard znači tvrdo. Mogućnosti računara u najvišoj meri zavise od hardvera i njegovog kvaliteta. Hardverska, računarska arhitektura koja se koristi u kućnim računarima se naziva Von-Neumann Arhitektura. Takođe, postoje i druge arhitekture, ali se mnogo rieđe koriste.

                                                      DELOVI RACUNARA


  • Matična ploča
  • Procesor
  • RAM
  • Grafička kartica
  • Grafički čip
  • Zvučna kartica
  • Modem
  • Mrežna kartica
  • Napojna jedinica


SOFTWARE

Softver (software) je zbirka kompjuterskih programa i pratećih podataka koji zajedno daju instrukcije kompjuterskom hardveru šta i kako da radi. Softver čine svi programi i podaci koji se nalaze na kompjuteru, uključujući operacijski sastav. Takođe se koriste termini programska podrška ili programska potpora. Softver kolokvijalno označava aplikacijski softver, dok je u informatici i softverskom inženjeringu to naziv za sve informacije koje procesiraju kompjuterski sustav, programi i podaci.Prvu teoriju o softveru osmislio je Alan Turing 1935. u svom eseju Computable numbers with an application to the Entscheidungsproblem (Decision problem). Termin softver prvi je koristio John W.Tukey 1958. godine.



PODELA SOFTVERA




  • Sistematski softver
  • Aplikacijski softver
  • Programski softver
                                                                                                                                                                                                                                -Jelena Vučetić

Violina

        -OSNOVNI DELOVI VIOLINE SU:
                 -pužić
                 -čivije
                 -kutija za čivije
                 -pražić
                 -vrat violine
                 -4 žice- G,D,A,E
                 -gornja daska
                 -donja daska
                 -intarzija 
                 -kobilica
                 -f-otvori
                 -fajn-štimer
                 -podbradak
                 -dugme

      -OSNOVNI DELOVI GUDALA SU:

                -vrh gudala
                -štap
                -strune
                -žabica
                -namotaj od žice
                -koža
                -šraf


     -ZAŠTO SAM ODABRALA BAŠ OVAJ INSTRUMENT?


Ovo mi je već peta godina kako pohadjam Muzičku školu ,,Stanislav Binički", i mogu da kazem da kada sam prvi put ugledala violonu odmah mi se svidela. Još od malih nogu molila sam mamu da krenem u muzičku školu da bih naučila da je sviram. Prvi put kada sam je primila u ruke bila sam zapanjena. Na prvom času učila sam najosnovnije stvari kao što su povlačenje gudala na jednoj žici. Roditeljima sam predstavljala sebe kao da sam profesionalni violinista, a zapravo sam stano proizvodila neke neartikulisane zvukove. Za neke bi to izgledalo kao da sam uzela komad drveta sa četiri žice, ali meni to ne izgleda tako. Ona je za mene kraljica i ubedljivo najlepši muzički instrument koji postoji. Mislim da bi svako kada bi je svirao imao isto mišljenje kao i ja. Kroz ovih 5 godina shvatam kroz sviranje da je jako težak i zahtevan instrument. Trudim se da svaki dan odvojim barem deset minuta, a ako me volja potegne kada to bude i sat ili dva. Međutim kada je ne bih vežbala osećala bih se kao da držim neku nepoznatu i tajanstvenu stvar. Jednom mi se desilo dok sam svirala da mi je pukla žica, počela sam da plačem misleći da sam pokvarila ceo instrument. Mama je rešila stvar tako što smo zajedno otišle u prodavnicu i kupile E žicu i onda smo uspele da je namestimo. Od tada se više ne plašim da li će mi pući još neka žica. Pomoću ove sprave uspešno sam prolazila na svim nastupima i takmičenjima. Ovo čudo će mi zauvek ostati omiljena stvar i nikada neću promeniti mišljenje o njoj!

                      -USPESI NA TAKMIČENJIMA
-violina
I razred- II nagrada (87,25 bodova)
II razred- II nagrada (85.50 bodova)
IV razred- II nagrada (86.75 bodova)
-solfeđo
III razred- III nagrada (76 poena)
IV razred- II nagrada (81.50 poena)



Emilija Popović